AKADEMSKI FILMSKI CENTAR (Akademski kino klub)

Akademski kino klub osnovan je 1958. godine, a od 1976. deluje u sastavu Doma kulture, pod imenom Akademski filmski centar. Stalno u vrhu jugoslovenskog i srpskog alternativnog filmskog stvaralaštva, kroz više od pedeset godina postojanja, Centar je zahvaljujući autorima koji su stvarali svoje filmove (Živojin Pavlović, Kokan Rakonjac, Tomislav Gotovac, Radoslav Vladić, Ivan Obrenov, Bojan Jovanović...) nezaobilazno mesto na mapi evropskog avangardnog i eksperimentalnog filma. Edukujući generacije filmskih autora kroz škole i radionice, stvarajući obrazovane gledaoce kroz projekcije i predavanja u Alternativnom bioskopu Doma, Centar vaspitava mlade na tradiciji umetničkog, autorskog i istraživačkog filma. Regionalni festival eksperimentalnog filma ALTERNATIVE FILM – VIDEO (osnovan 1982) i evropski festival animiranog filma BALKANIMA (osnovan 2003) manifestacije su na kojima se susreću i razmenjuju iskustva autori, teoretičari i gledaoci prevashodno eksjugoslovenskog, ali i evropskog kulturnog prostora. ALTERNATIVE FILM ARHIV - Arhiv alternativnog filma i videa je značajan deo rada Centra, jer su u njemu pohranjeni ne samo filmovi nastali u Centru već i filmovi prikazani na festivalima Alternative i Balkanima i na programima Alternativnog bioskopa, kao i kompletna arhivska građa vezana za rad Centra i istoriju alternativnog filma u bivšoj Jugoslaviji. Izdavanje publikacija iz oblasti alternativnog filma važan je doprinos vrednovanju i istorizaciji ovog vida umetničkog stvaranja. Centar svojim delovanjem pokriva sve oblasti važne za razvoj kreativnosti mladih kroz medij filma i digitalnih pokretnih slika.U okviru Akademskog filmskog centra deluje ŠKOLA FILMSKE REŽIJE.

 

 

Miodrag Milošević
urednik programa AFC-a

Rođen 1951. u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Grupa za filmsku i televizijsku kameru 1985. Od 1976. uređuje programe avangardnog filma i video arta u Alternativnom bioskopu Doma kulture Studentski grad. Od 1982. koncipira i uređuje festival ALTERNATIVE FILM-VIDEO. Vodi multimedijalne radionice i filmske škole Akademskog filmskog centra, na kojima predaje kameru i filmsku i digitalnu tehnologiju. Vodi i uređuje produkciju Akademskog filmskog centra. Glavni i odgovorni urednik programa DKSG od 2001, a direktor od 2005. Režira eksperimentalne i kratke dokumentarne filmove od 1974. Direktor fotografije u igranim filmova, uključujući filmove Želimira Žilnika i Dušana Makavejeva. Snimio veliki broj kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Član Udruženja filmskih umetnika Srbije.

FILMOGRAFIJA

Snimateljski radovi

igrani filmovi
STARA ŠKOLA KAPITALIZMA, r: Želimir Žilnik, 2010.
KENEDI SE ŽENI, r: Želimir Žilnik, 2007.
KENEDI SE VRAĆA KUĆI, r: Želimir Žilnik, 2003.
KUD PLOVI OVAJ BROD, r: Želimir Žilnik, 1998.
MARBLE ASS, r: Želimir Žilnik, 1995.
WHERE GODS ARE DEAD, r: Vibeke Lokkeberg, 1993.
GORILA SE KUPA U PODNE, r: Dušan Makavejev, 1992.
KLOPKA, r: Suada Kapić, 1988.
TAKO SE KALIO ČELIK, r: Želimir Žilnik, 1988.
PEJSAŽI U MAGLI, r: Jovan Jovanović, 1984.

dugometražni dokumentarni filmovi
CENTAR ZA PRANJE FILMOVA, Srđan Knežević, 2010.
KAD PORASTEM BIĆU FRIZERKA, Lidija Mirković, 2007.
EVROPA PREKO PLOTA, r: Želimir Žilnik, 2006.
POSLEDNJI MOST (Die Letzte Brucke), r: Srđan Knežević, 2006.
TITO PO DRUGI PUT MEÐU SRBIMA, r: Želimir Žilnik, 1994.
BLOOD IN THE AIR, Peter Lee Wright, 1993.

Autorski filmovi (izbor)
SVETI JOVAN LETNJI (u selu Plešin na Goliji), 15 min, Beta SP, kolor, 1996.
POVRATAK ISUSA HRISTA, 27 min, Beta SP, kolor, 1993.
AMERICAN DREAM, 27 min, 16 mm, kolor, 1991.
JAZZIN' FOR BLUE JEAN, 22 min, VHS, kolor, 1986.
POSLEDNJI TANGO U PARIZU, 20 min, 16 mm, c/b, 1983.
GOLO, 8 min, 16 mm, c/b, 1983.
GRAD, 8 min, 16 mm, c/b-kolor, 1981.
NENSI, 7 min, 16 mm, kolor, 1978.
SAŽIMANJE, 14 min, Super 8, kolor, 1976.
I BI VEČE, I BI JUTRO DAN SEDMI, 7 min, Super 8, kolor, 1975.

Kontakt:
tel. 26 91 442
afc@dksg.rs

Milan Milosavljevic
Milan Milosavljević
organizator i realizatorUrednik programa arhiva Nikola Đurić
tel. 26 91 442
alternativefilmarhiv@dksg.rs
 

Nikola DjuricNikola Đurić, filmski i televizijski snimatelj, diplomirao je na FDU u Beogradu. Pre toga apsolvirao  Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prvi kontakt sa filmom ostvario je u Akademskom kino klubu 1968. godine.Sa Ivkom Šešićem i Miloradom Glušicom reorganizuje AKK. U klubu radi značajne filmove: „Gavran’’, „Samoglasnici’’, ’’Materijal 1’’,’’ Jaje na oko’’... Prerdsednik je AKK od  1974 do 1976g. Pred kraj studija kamere, dve godine radi kao trik snimatelj  u Zastava Filmu na kameri Kras 35mm. Realizuje nekoliko namenskih filmova, odnosno animiranih sekvenci ali i jedan crtani film.

 Televizijskom proizvodnjom počeo da se bavi 1987. godine u Studiju B. Na televiziji BK radi od njenog osnivanja do zatvaranja, najviše u dokumentarnoj redakciji. Tu ostvaruje svoja najbolja snimateljska dela: „Čuvari tišine”, reditelja Dragana Elčića i „Podmaine” rediteljke Amire Al Hazar. Za film “Podmaine” dobio je glavnu nagradu za snimateljski rad u dokumentarnom filmu  na jubilarnom 50. Festivali kratkog metra u Beogradu.

Sa Aljošom Milenkovićem radi na emisiji „Preko ivice”, snimajući ratne reportaže na kriznim područjima u Avganistanu, Iraku, Francuskoj Gvajani, Tadžikistanu, Istočnom Timoru, Kosovu, južnoj Srbiji i Makedoniji. Sa istim autorom radio na prvom domaćem rialiti programu :“Može biti samo 1“.

Radi na osnivanju televizije Enter kao direktor fotografije.

Na telaviziji Avala radi od osnivanja, a poslednje dve godine snima emisiju „Slike života”, autora Dejana Radulovića.Za navedene Televizije snima putopisne serije sa planinarskih ekspedicija na Kilimandzaro, Ararat, Prokletije. Takođe je često angažovan za specijalna snimanja kao što su: snimanje iz helihoptera i aviona, podvodna snimanja i snimanja na visini.

 2011godine napušta televizijsku proizvodnju i prelazi u Dom kulture Studentski grad kao urednik filmskog arhiva.