AKADEMSKI FILMSKI CENTAR (Akademski kino klub)


Akademski kino klub osnovan je 1958. godine, a od 1976. deluje u sastavu Doma kulture, pod imenom Akademski filmski centar. Stalno u vrhu jugoslovenskog i srpskog alternativnog filmskog stvaralaštva, kroz više od pedeset godina postojanja, Centar je zahvaljujući autorima koji su stvarali svoje filmove (Živojin Pavlović, Kokan Rakonjac, Tomislav Gotovac, Radoslav Vladić, Ivan Obrenov, Bojan Jovanović...) nezaobilazno mesto na mapi evropskog avangardnog i eksperimentalnog filma. Edukujući generacije filmskih autora kroz škole i radionice, stvarajući obrazovane gledaoce kroz projekcije i predavanja u Alternativnom bioskopu Doma, Centar vaspitava mlade na tradiciji umetničkog, autorskog i istraživačkog filma. Regionalni festival eksperimentalnog filma ALTERNATIVE FILM – VIDEO (osnovan 1982) i evropski festival animiranog filma BALKANIMA (osnovan 2003) manifestacije su na kojima se susreću i razmenjuju iskustva autori, teoretičari i gledaoci prevashodno eksjugoslovenskog, ali i evropskog kulturnog prostora. ALTERNATIVE FILM ARHIV - Arhiv alternativnog filma i videa je značajan deo rada Centra, jer su u njemu pohranjeni ne samo filmovi nastali u Centru već i filmovi prikazani na festivalima Alternative i Balkanima i na programima Alternativnog bioskopa, kao i kompletna arhivska građa vezana za rad Centra i istoriju alternativnog filma u bivšoj Jugoslaviji. Izdavanje publikacija iz oblasti alternativnog filma važan je doprinos vrednovanju i istorizaciji ovog vida umetničkog stvaranja. Centar svojim delovanjem pokriva sve oblasti važne za razvoj kreativnosti mladih kroz medij filma i digitalnih pokretnih slika.U okviru Akademskog filmskog centra deluje ŠKOLA FILMSKE REŽIJE.
Kontakt tel: 26 91 442


 Milan Milosavljević organizator i realizator

milan.milosavljevic@dksg.rs

Milan Milosavljević, Rođen 1980. godine u Rumi. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odeljenju za arheologiju. Zajedno sa Draganom Cakićem osnovao Nezavisni filmski centar Vorki Tim u znak sećanja na Slavka Vorkapića. Vorki Tim je od nastanka, 2005. godine, organizovao filmske projekcije, podigao spomen ploču Vorkapiću u čast, producirao kratke filmove i inicirao Međunarodni festival jednominutnog filma Mister Vorky. Od 2009. godine radi kao organizator i realizator programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu, gde takođe uređuje programe i moderira razgovore sa autorima. Zadužen za organizaciju Evropskog festivala animiranog filma Balkanima i festivala Alternative Film/Video.

Autor kratkih filmova i video radova.  Kratki film “251-249=2” na kojem je radio kao jedan od autora, kao i muzički spot “Cricketant-Nordur” bili su prikazani u pratećem programu Kino Climates na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu 2010. Kratki film “Sky Lines” autorke Nadine Poulain, na kojem je radio u sektoru produkcije, bio je prikazan u takmičarskoj konkurenciji kratkometražnih filmova  na 64. Berlinskom filmskom festivalu 2014. godine. Član međunarodnog žirija za kratkometražne filmove na Međunarodnom filmskom festivalu u Ljubljani 2015. godine.

Trenutno je na master studijama Digitalne umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.


Urednik programa arhiva Ivan Velisavljević
tel. 26 91 442
ivan.velisavljevic@dksg.rs

Ivan Velisavljevic

Ivan Velisavljević (Šabac, 1982), diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerzitetu u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, radom iz filmologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, a njegovi filmološki tekstovi objavljeni su u vodećim stručnim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, SAD... Tri godine predavao je kreativno pisanje na Fakultetu za medije i komunikaciju. Kao dramaturg, sarađivao je na brojnim radio-dramama, televizijskim emisijama i pozorišnim predstavama.

 

Autor je knjige Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017 (sa Đ. Bajićem i Z. Jankovićem, Filmski centar Srbije, Beograd, 2017). Uredio je knjigu Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (sa D. Ognjanovićem, Clio, Beograd, 2008) i temat časopisa Gradac o neobičnim telima/invaliditetu u kulturi i društvu (2012). Knjige poezije Kan (2001) i Aontologija: pesnici heteronimi (sa Milanom N. Lukićem, 2011). Režiser je i scenarista nekoliko filmova, od kojih su tri nastala u koprodukciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“. Na Radio Beogradu emitovane su mu četiri originalne radio-drame, kao i petnaestak adaptacija proznih dela. Autor je dva izvedena pozorišna komada, a kao dramaturg sarađivao je na nekoliko uspešnih pozorišnih predstava.

 

Dobitnik je nagrada „Rejmon Keno“ za prozu, „Josip Kulundžić“ za najbolji objavljeni esej iz oblasti filma, „Vitomir Bogić“ za najboljeg mladog radiofonijskog stvaraoca i nagrade Festivala stručne knjige za knjigu koja ostvaruje važan naučni doprinos.